Не е СЕЕДНО каква боја се твоите очи, еве зошто?

- Advertisement -

Не е СЕЕДНО каква боја се твоите очи, еве зошто?Бојата на очите е полигенска карактеристика и се одредува според количината и видот на пигментот во ирисот на окото.

Луѓето и животните имаат многу фенотипски варијации во бојата на очите.

Варијациите на бојата кај човечките очи се припишуваат на различните нивоа на меланин произведен од меланоцитите во ирисот.

- Advertisement -

Бидејќи нивната боја зависи од генетскиот состав на организмот, не е чудно што психолозите успеале да ги поврзат карактеристиките и квалитетите на личноста со оваа особеност.

Еве брз водич за тоа што може да значи вашата боја на очи во контекст на однесување, живот и ставови.

Сивите очи имаат помалку меланин од сините очи, иако се сметаат за нијанса потемни од сините (како сино-зелена).
Сивите очи содржат мали количини жолта и кафена боја во ирисот.

Луѓето со сиви очи се многу силни личности и поседуваат силна енергија која ги штити од надворешни притисоци. Тие се многу прилагодливи и не постои ситуација или средина на која нема да се прилагодат. Имаат чуден карактер и изгледаат секогаш зафатени. Лидерите се раѓаат и не поднесуваат стагнација и монотонија.

Луѓето сакаат да бидат околу нив затоа што зрачат со смирувачка енергија. Тие секогаш се водени од разумот.

За нив е многу лесно да си го организираат животот врз основа на нивното практично размислување и паметни одлуки.

Тие се многу лојални и се склони кон долги љубовни врски. Тие се многу верни и посветени на своите љубовници.

Зелени очи

Зелените очи се производ на ниски до умерени количества на меланин и веројатно претставуваат интеракција на повеќе варијанти во рамките на OCA2 и други гени, можеби вклучувајќи и ген за црвена коса.

Луѓето со зелени очи се многу енергични и креативни. Сакаат авантури и го прифаќаат секој предизвик што ќе им се најде на патот. Ќе бидете благословени ако ги прекрстите или измамите. Тие се реторички надарени. Интелигенцијата им е силна страна и живеат страсно.

Никогаш нема да дозволат никого или ништо да им застане на патот до среќата. Тие се многу страсни љубовници и се склони кон долги врски.

Можете да им верувате. Но, ако ги навредувате, тие секогаш ќе одговорат и ќе ве прават будала.

кафени очи

Кафените очи преовладуваат кај луѓето и, кај многу популации, таа е (со ретки исклучоци) единствената боја на ирисот.

Храброста е нивното второ име! Никогаш нема да се откажат од борбата и ќе дадат се од себе за да докажат дека се најдобри. Тие се многу сочувствителни и сакаат авантури и запознавање нови луѓе.

Луѓето со кафени очи имаат карактеристики на луѓе со зелени очи. Сакаат промени и се спонтани.

Кога станува збор за љубовните врски, бидете внимателни бидејќи сакаат кратки врски и нема ни да забележите дека ве завеле. Тие се многу енергични и храбри и сакаат да експериментираат во животот.

Црни очи

Црната боја на очите е многу ретка.

Луѓето со црни очи се многу живи и полни со страст.

Вашите задачи никогаш нема да бидат недовршени и ќе вложите 100 отсто од вашата енергија за да го завршите она што сте го започнале. Имате натпреварувачки дух и ќе се трудите секогаш да бидете супериорни. Но, кога ќе се заљубат, тие се многу посветени и лојални.

Тие никогаш нема да ве изневерат. Покрај сите позитивни карактеристики, тие се многу кавгаџии и секогаш ќе ги бранат своите ставови.

Последни објави

Хороскопски знаци кои ќе имаат најмногу среќа во февруари

Хороскопски знаци кои ќе имаат најмногу среќа во февруари Во февруари 2023 година, претставниците на 4 хороскопски знаци ќе имаат среќа во сè. Ова ќе...

Ако сакате вашата пржена риба да се стопи во устата и да добие златна кора, додадете го ова во масло

Ако сакате вашата пржена риба да се стопи во устата и да добие златна кора, додадете го ова во масло Искусните домаќинки секогаш успеваат да...

3-те најзагушливи и опсесивни знаци во Зодијакот

3-те најзагушливи и опсесивни знаци во Зодијакот Љубовта е меѓу најубавите и најпотребните чувства на овој свет. Го среќаваме во најразлични форми и секогаш не...

Уникатно вкусни печени компири во фолија – ќе ги излижете прстите

Уникатно вкусни печени компири во фолија - ќе ги излижете прстите Минатото лето покрај море нарачав јадење со чудно име „Единствоно“. И навистина испадна дека...

Дали јогуртот е корисен за постарите – кога ДА, а кога НЕ

Дали јогуртот е корисен за постарите - кога ДА, а кога НЕ Меѓу најзначајните и најчестите проблеми кај постарите лица се оние поврзани со мускулно-скелетниот...

Поврзани објави

error: Content is protected !!