НИКАКО НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ ВО ОВАА ПРОСТОРИЈА: Ако овие 5 работи ви се во кујната, веднаш да ги тргнете – ризични се по здравјето

- Advertisement -

Кујната е главното место во куќата, нејзиното срце, нејзината душа. Затоа е клучно да не чуваме некои работи во оваа просторија, бидејќи тие можат да предизвикаат опасни ситуации и да претставуваат здравствен ризик.
Лекови

Таблетите и лековите треба да се чуваат на темно, ладно и суво место, надвор од дофат на деца. Кујната тешко ги исполнува овие критериуми. Прво, затоа што обично е доста влажно во кујната. Второ, децата нема да можат да добиваат лекови ако се на горните полици, а таму е најтопло. Значи, најмалку две од четирите точки на правилата за складирање на лекови ќе бидат прекршени. Ова значи дека ефикасноста на лековите ќе се намали, што значи дека го ризикувате вашето здравје.

Агресивни апарати за домаќинство.Ако машината за кафе или тостерот одеднаш почнат да фрлаат искри, тогаш или треба да се однесат на поправка или да се фрлат. Како последно средство, извадете ги од кујната. Ризикот од краток спој е преголем – во овој случај, не само мал уред може да изгори, туку и нешто повредно, како што е фрижидер, и постои и ризик од пожар.

- Advertisement -

Зачини со истечен рок на траење
Основното правило е, она што не се користи, само штети. Зачините истекуваат брзо, ја губат аромата што им е најважна. Патем, дизајнерите на кујната сметаат дека садовите со зачини и тегли се исто така лоша идеја. Подобро е да ги купите само оние зачини што навистина ги користите и да ги чувате во добро затворени вреќи.
Ќилими

Ќилими или теписи можат да изгледаат навистина убаво во кујната, но има неколку работи што не се препорачуваат. Секогаш постои ризик да се сопнете над ќилим, а кога имате тенџере или чинија топла супа во ваши раце, тоа е последното нешто што сакате да ви се случи. Покрај тоа, ткаенината апсорбира не само сè што се истура, туку и мириса. Силниот мирис на пржена риба ќе остане во станот многу подолго, ако имате тепих.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави