Никогаш не ја фрлајте бурмата во нервоза – овие работи ги открива старо народно верување

- Advertisement -

Никогаш не ја фрлајте бурмата во нервоза – овие работи ги открива старо народно верување
Бурмата не е само симбол на бракот, туку и знак на љубов, доверба и верност. Постојат многу обичаи и верувања поврзани со овој прстен, а во продолжение дознајте што апсолутно не се препорачува.

Ако сте суеверни или верувате во знаците кои нашите предци ги почитувале, еве што никогаш не треба да правите со венчалниот прстен доколку сакате да имате среќен, хармоничен и долготраен брак.

Првото верување вели дека бурмите на невестата и младоженецот не треба да се разликуваат.

- Advertisement -

Не толку ретко, прстенот на невестата е направен да биде подебел од младоженецот, а се верува дека тоа може негативно да влијае на хармонијата во семејството.

Исто така, старо „правило“ е дека ниту пред венчавката, ниту после неа, не треба да го давате вашиот свадбен прстен на други да го пробаат. Се верува дека со ова неговиот сопственик ја подарува својата брачна среќа и внесува кавги и скандали во заедницата. Доколку, пак, не е возможно да се одбие некој што сака да ја проба бурмата, тогаш тој не треба да се пренесува од рака на рака, туку едноставно да се стави на површина.

Денес, постои широка палета на венчални прстени, од наједноставни до оние со украси, гравури и орнаменти. Едноставните и мазни прстени се најпогодни за венчални прстени. Се верува дека оние кои носат такви прстени ќе имаат „мазен“ семеен живот, односно без триење. Ако бурмата е направена од два вида злато, се верува дека тоа е лош знак. Велат дека сопружниците нема да бидат искрени еден кон друг, туку ќе имаат двојни животи.

Дали бурмата се вади?

Според едно старо суеверие, бурмите никогаш не треба да се вадат, но има и други кои го демантираат ова мислење. Ако прстенот постојано ви е на прстот, тоа дури може да има негативно влијание врз вашето здравје. Прстенот го блокира протокот на енергија, па затоа не треба да се носи повеќе од четири часа на ден. Ако се случи одеднаш еден од сопружниците да го изгуби прстенот, треба да направите точна копија од него што е можно поскоро, не подоцна од една недела, е друго верување.

Ако најдете нечија бурма – ова е знак дека вие или некој од вашето семејство наскоро ќе се венчате, дека некој нов ќе се појави во потесното семејство. Исто така, се верува дека пронајдениот венчален прстен не треба да се чува или да се носи, подобро е да се стопи за уште едно парче накит.

Никогаш не го фрлајте вашиот свадбен прстен

Сопружниците знаат да го прават тоа во гнев кога имаат жестока расправија, но според суеверието, овој гест воопшто не е добар – не треба така да се однесувате кон она што треба да ви биде талисман и да ве заштити од лоши луѓе и настани.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави