НОВ ВИД НА ЗАШТИТА ПРОТИВ КОВИД ВО ПОДГОТОВКА: Наместо вакцина таблети

- Advertisement -

ИСПИТУВАЕТО на вакцината ковид-19 во форма на таблети треба да започне за неколку месеци. Тогаш треба да се тестира на луѓе. Ова е заеднички проект на израелско-американска и индиска фармацевтска компанија.

Предностите на оралните вакцини се полесна примена, побрзо производство и поедноставна дистрибуција. Луѓето можеа да го земат сами дома, може да се транспортираат во обични фрижидери и да се чуваат на собна температура. Би било полесно да се примени на оние луѓе кои се плашат од игли.

Досега нема јавно објавени податоци за тестирање на оваа вакцина досега, но резултатите од тестирање врз животни се охрабрувачки.

- Advertisement -

„Охрабрувачките резултати од тестирање врз животни не значат дека тие можат да се реплицираат кај луѓе, но дека се потребни клинички испитувања“, велат научниците

Тестирањето на вакцина или лек во лабораторија или на животни е најраната фаза на развој, а за да бидат одобрени, тие мора да поминат низ три фази на клинички испитувања, односно тестирање на луѓе. Во првата фаза, учествуваат мал број испитаници, обично помеѓу 20 и 100, и со тоа се утврдува прелиминарна проценка на безбедноста и ефикасноста.

Во втората фаза се тестира на поголем број, обично помеѓу 50 и 300 и се анализираат различни начини на имунизација, односно примена на дози. Третото има најголем број учесници, од неколку стотици до десетици илјади, во зависност од болеста за која се развива лекот или вакцината./Vocentar.com

Последни објави

spot_img

Поврзани објави