Ова е најголемата ДИЛЕМА на сите домаќинки: Сите се прашуваат дали МЕСОТО треба да се мие пред ГОТВЕЊЕ, а експертите конечно имаат ОДГОВОР

- Advertisement -

Дали месото се мие пред да се готви или не?

Месото може да содржи различни бактерии и вируси, а тоа е една од главните причини зошто луѓето го мијат

Многу луѓе се придржуваат до некое непишано правило, па секогаш пред да го зготват месото го плакнат под млаз вода, но се поставува прашањето дали е тоа воопшто неопходен чекор?

- Advertisement -

Месото може да содржи различни бактерии и вируси, а тоа е една од главните причини зошто луѓето го мијат. Во некои земји дури користат киселини како лимон или оцет.

Различни истражувања и лабораториски тестови покажаа дека миењето сурово месо со обична вода од чешма не е ефикасно во отстранувањето на бактериите и всушност може да направи повеќе штета отколку добро бидејќи патогените вируси се шират на работната површина и на друга храна.

Сепак не значи дека тоа е ИСПРАВНО!

Можете ли да го миете месото со оцет? Оцет не се препорачува за миење месо. Тоа е затоа што може да има други загадувачи во оцетот кои ја зголемуваат стапката на бактериска пролиферација. Еве 7 мерки на претпазливост кои ќе ви помогнат подобро да го контролирате ракувањето и подготовката на месото.

Следете ги овие мерки кои сите треба да ги поттикнуваме и да ги практикуваме секојдневно. Рацете треба целосно да се дезинфицираат при ракување со месо за да не се додадат загадувачи. Месото мора постојано да се чува во одделот за фрижидер или во замрзнувач. Одмрзнувањето треба да се направи во фрижидер. Кога го одмрзнуваме месото надвор од фрижидерот, особено пилешкото, помагаме бактериите да се размножуваат.

Користете посебен прибор за ракување со сурово месо, различни од оние за друга храна, за да избегнете вкрстена контаминација. Дезинфицирајте ја целата работна површина што се користи за ракување со сурово месо. Знаењето дали да се мие месото или не пред да се готви е нешто што секој треба да го научи. На крајот на краиштата, сакале ние или не, загадувањето е реалност на која сите сме подложни.

КОЕ Е ВАШЕТО МИСЛЕЊЕ ДАЛИ МЕСОТО ТРЕБА ДА СЕ МИЕ ИЛИ НЕ ПИШЕТЕ НИ ВО КОМЕНТАР!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави