ОВА Е УЖАСОТ ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ВАШЕТО ТЕЛО АКО ЈАДЕТЕ НЕШТО СЛАТКО СЕКОЈ ДЕН: Нема да сакате повеќе да помислите!

- Advertisement -

ОВА Е УЖАСОТ ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ВАШЕТО ТЕЛО АКО ЈАДЕТЕ НЕШТО СЛАТКО СЕКОЈ ДЕН: Нема да сакате повеќе да помислите!Рафинираниот шеќер е додаток кој најчесто се додава на разни производи и се крие речиси насекаде. Многу индустриски произведени слатки, млеко, јогурт, зачини и разни печива, вклучително и многу видови леб, го содржат.

Рафинираниот шеќер се смета за еден од најштетните производи. Многу луѓе несвесно консумираат големи количини рафиниран шеќер што може да доведе до сериозни здравствени последици. Нутриционистот Џерлин Џонс наведува дека рафинираниот шеќер всушност се обработува од шеќерна трска или шеќерна репка и не содржи влакна.

Ова е клучната разлика помеѓу додадените и природните шеќери. Иако вашето тело не мора да ја разликува разликата, додадените шеќери обично доаѓаат во пакувања без хранливи материи како влакна и витамини. Затоа не е лошо да знаете како рафинираниот шеќер влијае на вашето тело.
Мозок

- Advertisement -

Според една студија од 2013 година во „The American Journal of Clinical Nutrition‌“, се наведува дека мозокот го гледа шеќерот како награда, што може да ве натера да го посакувате во поголеми количини и на тој начин да станете зависност. Рафинираниот шеќер може да влијае и на вашето ментално здравје.
Заби

Вистина е дека консумирањето рафиниран шеќер може да го зголеми ризикот од расипување на забите. Според една студија од 2016 година во „Journal of Dental Research‌“, потрошувачите со многу шеќер имале 66 проценти поголема преваленца на расипување на забите во споредба со потрошувачите со низок шеќер.
Срце

Конзумирањето рафиниран шеќер ве става на поголем ризик да умрете од срцеви заболувања. Студијата објавена во „JAMA Internal Medicine“ наведува дека луѓето со прекумерно внесување на рафиниран шеќер го зголемуваат ризикот од срцев удар за 38 проценти.

Црниот дроб

Откако ќе консумирате рафиниран шеќер, тој оди од вашите црева до црниот дроб. На овој начин, шеќерот најмногу влијае на вашиот црн дроб. Иако црниот дроб има ензим кој контролира колку гликоза влегува и колку се пренасочува во крвотокот, тој не може да ја спречи фруктозата. Тоа значи дека речиси целата фруктоза што ја внесуваме се повлекува во црниот дроб, дури и кога не ни е потребна.
Хормони

Со текот на времето, премногу шеќер може да го направи вашето тело отпорно на инсулин, што значи дека хормонот не ја врши својата работа добро. Студијата од 2013 година објавена во списанието „Дебелина“ покажа дека само по седум дена зголемено внесување на рафиниран шеќер може да се намали чувствителноста на инсулин.
Кожа
Како шеќерот влијае на кожата

Рафинираниот шеќер може да влијае и на вашата кожа со тоа што ќе ја направи надуена и досадна. Конзумирањето многу шеќер може да ги влоши воспалителните состојби како што се акните. Покрај тоа, шеќерот може да го забрза и процесот на стареење на кожата.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави