ОВОЈ МОЌЕН МИНЕРАЛ ја спречува речиси секоја БОЛКА!

- Advertisement -

Овој минерал е од големо значење за здравјето на луѓето.

Селенот е неопходен минерал од големо значење за здравјето на луѓето. Неопходно е за животот и нормалното функционирање на организмот.

Науката потврдува дека важноста на селенот се рефлектира во неговата антиоксидативна заштита и детоксикација на организмот, придонесува за нормална функција на тироидната жлезда, нормален метаболизам на енергијата, правилна функција на имунитетот, нормална репродукција и сперматогенеза, одржување на нормална коса, кожа и нокти.

- Advertisement -

Овој моќен минерал е слабо претставен во нашето тело, тој е само во траги, и затоа е многу важно да го земеме на други начини.

Храната што претставува најбогат извор на селен е месо и риба. Туната е особено богата со селен. Секој знае дека јајцата се добар извор на протеини, но исто така се богати со селен, особено жолчките. Друг начин да се внесе селен во организмот е преку сирење, цели зрна, лук, соја, печурки и тестенини. Исто така, важно е да се напомене дека концентрацијата на селен во храната варира, и дека не е секогаш можно да се замени на тој начин.

Поради лошата протеинска исхрана, како и помалото внесување на риби и житарици, дефицитот на селен е се почесто присутен кај популацијата. Неговиот недостаток влијае на забрзаната работа на срцето, падот на имунитетот, па дури и на плодноста кај мажите. Честопати нема јасни симптоми, па затоа е тешко да се заклучи недостаток на селен во телото.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави