Овој трик многу ќе ви помогне како да откриете неквалитетен мед!

- Advertisement -

Најдоброто што природата може да го направи и истовремено е најздраво е мед. Тој има многу здравствени предности и се користи за различни цели. Медот е одличен за косата и кожата, како и за здравјето воопшто. Тој има магичен вкус и е популарен и кај возрасните и децата.

Меѓутоа, поради високите цени на пазарот се наоѓа и мед кој не е органски, со хемикалии во него. Докажано е дека 76% од медот на пазарот е полн со хемикалии. Таквиот мед често може да го најдете и во супермаркетите, па зато би требало да знаете како да го препознаете. Доколку медот не „кристализира“ со тек на времето, постои можност да е неквалитетен, бидејќи органскиот мед ќе „кристализира“ доколку се чува во фрижидер.

Секогаш прочитајте ја налепницата , а доколку содржи комерцијална гликоза или пченкарен сируп, одбегнувајте го.
Додадете неколку капки јод во чаша со вода и додајте малку мед. Доколку медот се претвори во плава боја тогаш тој е во комбинација со пченкарен скроб.
Додадете неколку капки оцет во мешавина на вода и мед. Доколку се појави пена, медот содржи гипс.

- Advertisement -

Запалете мед со фосфор и кибрит, доколку се запали, тоа е чист мед.

Ставете лажица мед во чаша вода. Доколку медот не се распушта, тогаш е природен и квалитетен.

Споделете го ова со вашите пријатели и роднини, така што и тие ќе научат како да ја препознаат разликата меѓу органски и неквалитетен мед!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави