Овчарот Љубинко чува едно од најголемите стада, работата е тешка, но платата е доста висока. Ова е плата на еден српски овчар

- Advertisement -

Тој е доказ дека кој сака да работи секогаш има нешто, дури и ако тоа е чување овци…
Често може да се слушне за некој што не е особено способен, така што тој не може да паси ниту две овци.

Како и да е, Љубинко Радевиќ (63) од селото Јабланица во Златибор чува дури 380 живи овци на планинските наслаги од мај досега . Може да се каже дека ова е едно од најголемите стада во Србија, а е создадено од фактот што домаќините од повеќе села ги довериле своите животни на само еден овчар.
Сопственици од нашиот регион, но и од Крушевац, Пожега, Јасеново, вкупно 28 од нив ги донесоа овците на грижа. Оваа практика порано беше вообичаена долго време, принудувајќи овци да пасат на планините, но денес тоа е реткост – вели овој Човек.

Работата не е најмалку лесна, но она што влијаеше на Љубинко да прифати да чува овци во шумите на Златибор, се парите. Тој може да заработува месечна плата многу поголема од онаа означена како просечна во Србија.

- Advertisement -

Да се ​​чува една овца чини 400 динари на ден, или 2.000 месечно . За сопственикот не е многу индивидуално, ако стадото има просечно околу 10 овци, но кога сето тоа ќе се додаде и помножи, мојата месечна плата се покажува околу 140.000 динари. Овците се чуваат од мај до октомври, па вкупната плата за тие пет месеци е околу 700.000 динари .

Во никој случај не се мала сума пари, особено за нас селаните кои живееме од нашата работа. На почетокот добиваме половина од парите, што многу ни значи да купиме се што е потребно за куќата. А другата половина по завршувањето на работата – искрено вели jубинко./Телеграф.рс

Последни објави

spot_img

Поврзани објави