Доколку немате бели полумесеци на ноктите, веднаш посетете лекар!

- Advertisement -

Белите полумесеци на ноктите се нарекуваат лунула. Тие претставуваат важен дел од нашето тело, се многу осетливи, а некои експерти велат дека нивната големина или недостасувањето може да укаже на можни болести.

Лунула на латински значи “млада месечина”, и претставува дел од коренот на ноктот. Најдобро се гледа на палецот. Белата боја на оваа „полумесечина” е само привидна, затоа што петтиот базален слој на епидермисот „крие” крвни садови кои се наоѓаат под него.

Недостасувањето или намалената лунула укажуваат на:
– Доколку недостасува на палецот, укажува на психолошки болести.
– Доколку е многу мала или воопшто ја нема на показалецот, може да укаже на проблеми со цревата и црниот дроб, но и со репродуктивниот систем кај жените.
– Недостасувањето на лунулата на средниот прст укажува на проблеми со крвниот притисок.
– Мала или непостоечка лунула на домалиот прст може да биде знак дека имате проблеми со тироидната жлезда.
– Доколку пак лунулата ја немате на малиот прст, тоа може да значи дека имате проблем со варењето на храната и метабболизмот, пишува Брајт Сајд.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави