Отец Предраг зборуваше за парите: „Парите не ги менуваат луѓето, туку само ги откриваат“ – имаше неколку работи да им каже на верниците

- Advertisement -

Отец Предраг зборуваше за парите: „Парите не ги менуваат луѓето, туку само ги откриваат“ – имаше неколку работи да им каже на верниците.Предраг Поповиќ, свештеник и татко на три деца, во своите емисии и на својот канал на Јутјуб често зборува за тоа како изгледа животот во едно христијанско православно семејство. Зборува за сите животни теми и речиси ја допира човековата природа кога се парите во прашање.

Така, отец Предраг Поповиќ зборуваше за луѓето и парите, а еве што имаше да каже:

„Ако Господ ви дозволи да имате многу пари во животот, пофалете го и заблагодарете му за тоа. Сè уште сум литургиски. Луѓето велат дека ако имам пари ќе им помагам на другите, што е само лага, не е така, пази. Ако сте навикнати да им помагате на другите дури и кога го немате, ќе им помогнете кога го имате, ако не сте навикнати да им помагате на луѓето, кога го имате, тогаш нема да им помогнете“, рече. Отец Предраг и додаде:

- Advertisement -

„Кој е навикнат да прави добро, ќе прави добро секогаш и секаде и парите нема да го спречат. Парите не ги менуваат луѓето, парите само ги откриваат луѓето, а вие не сте се дефинирале, не сте покажале кои сте. Не знаеш кој си, само знаеш дека имаш многу пари и се плашиш некој да не ти ги украде, а се трудиш да ги спасиш и да уживаш, бидејќи животот е краток. Тој како маж не знае кој е. Тој не може да знае затоа што одбива да ја знае вистината и знае дека е смртник“.

Тоа е вистина која никој не може да ја негира, а тие луѓе што имаат многу пари, ќе направат се за да бидат бесмртни, ако не можат да бидат бесмртни вака, тогаш ќе гледаат да остават некој белег, да бидат бесмртен .

Многумина го делат истото мислење со свештеникот, а тие истакнаа дека тоа што го кажал е вистина која не може да се негира и дека тие самите врз основа на лично искуство го доживеале токму тоа.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави