Пакувајте куферите и да не нема: 200 евра ќе добие секој турист што ќе ја посети Малта летово – одлична мерка на Владата на Малта

- Advertisement -

Владата на Малта соопшти дека ќе одвои 50 милиони евра за ваучери со цел зголемување на потрошувачката во земјата.

Предвидено е да се доделат по 100 евра на секој граѓанин постар од 16 години за да се врати економијата погодена од пандемијата.

Додека многу европски влади бараат начини да ја вратат довербата на клиентот преку разни иницијативи, Малта се истакнува во дистрибуцијата на ваучери за готовина.

- Advertisement -

По слична шема на островот минатото лето, министерот за економија, Силвио Шембри, рече дека ваучерот од 60 евра може да се потроши во ресторани и туристички капацитети, а ваучерот од 40 евра во продавници и други услуги. Ваучерите ќе ги примаат приближно 25.000 компании.

„Ова е мерка што ќе влијае на сите – компаниите, семејствата и работниците“, рече премиерот Роберт Абела на прес-конференција.

Малта, која се обидува да ја поттикне туристичката потрошувачка, минатиот месец им понуди на туристите до 200 евра доколку останат најмалку три дена на медитеранскиот остров. Сумата зависи од рангот на хотелот во кој престојуваат туристите.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави