Писмо на една спонзоруша до еден богаташ со интересен одговор

- Advertisement -

Девојката која преку писмо одлучила да бара богат сопруг неодамна добила одговор и тоа од генералниот директор на финансиската корпорација Ј.П. Морган. „Млада и убава девојка“ како себе си се опишала на форум, поставила прашање што треба да направи за да се омажи со богат човек.

Писмото гласи вака:

„Ќе бидам искрена во ова што ќе го напишам. Имам 25 години и многу сум убава. Имам стил и добар вкус. Желба ми е да се омажам за човек кој заработува најмалку 500 илјади долари годишно. Можеби сметате дека не сум скромна, но според мене заработувачка од милион долари годишно во Њујорк припаѓа на средна класа. Мојата желба е разумна.

- Advertisement -

Има некој на овој форум кој има годишна плата од 500 илјади долари годишно, а не е оженет? Ако има некој таков, за него имам едно прашање? Што треба да направам за да се омажам за тебе?

Оние кои досега сум ги запознала најмногу заработуваат 250 илјади годишно, и тоа изгледа е мојата горна граница, но не е доволно. Поради тоа овде ќе поставам неколку прашања:

Каде најчесто се дружат богатите и неженети мажи? (наведи адреса на бар во кој излегувате)
2. Зашто поголем дел од сопругите на богаташите имаат просечен изглед?
3. Како одлучувате која ќе биде ваша сопруга?”
Госпоѓица Pretty.
На оваа девојка многу брзо и стигнал одговорот:

„Драга госпоѓице Pretty. Ја прочитав вашата објава со големо внимание. Надвор постојат многу девојки кои имаат слични прашања како твоите. Дозволи ми да ти одговорам од професионална гледна точка. Мојот годишен приход е поголем од 500 илјади долари, што ги задоволува твоите потреби.

Од позиција на човек бизнизмен, лоша би била одлуката да се оженам со тебе. Да ги оставиме поединостите на страна и да се обидеме да гледаме на тоа како размена на “убавина“ за “пари“.

Личност А дава убавина, додека личност Б за таа убавина плаќа пари. Меѓутоа овде постои еден сериозен проблем. Твојата убавина ќе исчезне, но моите пари нема. Факт е дека мојот приход може да се зголемува од година во година, додека пак за тие години тешко ти дека ќе бидеш се поубава и поубава.

По

ради тоа од економска гледна точка, јас сум – почитување на имот, а ти си – амортизација на средствата. Ако вашите средства се само убавина, тогаш за десет години нема да вреди ништо. Во речникот на “Вол стрит” секоја продавница има почетна точка и излегувањето со тебе е “почетна точка на трговија”.

Ако вредноста на трговијата падне, ние ќе го продадеме, бидејќи не е добра идеја нешто што не успева и пропаѓа да се држи на долг рок. Можеби ќе звучи грубо, но со пропаѓањето на твојата убавина еден бизнисмен ќе ве продаде или ќе ве даде на “закуп”.

И да, внимавај девојко. Секој кој заработува 500 илјади годишно не е будала. Можеби ќе излезе со тебе, но нема да те ожени. Би те советувал да се откажеш од својата мисија во потрага по богат сопруг. Инаку и сама можеш да бидеш успешна и да заработуваш 500 илјади долари. Во тоа имаш многу повеќе шанса отколку да ожениш некоја будала.“

Се надеваат дека овој одговор ќе ви помогне.

потпишан,
Извршен директор J.P. Морган

Последни објави

spot_img

Поврзани објави