Писмо на 12-годишно девојче пред потонувањето на „Титаник“ ги збуни експертите

- Advertisement -

Пораката во шише што се чини дека е фрлена од палубата на Титаник неколку часа пред бродот да потоне на дното на океанот, ги збуни експертите.

Белешката е датирана на 13 април 1912 година и е потпишана со името на 12-годишната Матилда Лефевр, која била патник од трета класа. “Го фрлам ова шише во морето среде Атлантикот. Треба да стигнеме во Њујорк за неколку дена. Ако некој го најде, кажете му на семејството Лефевр во Лиевин”, се вели во пораката.

Непосредно пред полноќ наредниот ден, бродот удри во санта мраз и потона, при што загинаа повеќе од 1.500 луѓе.

- Advertisement -

Матилде, нејзините три браќа и сестри и нивната мајка Мари никогаш повеќе не биле видени, но 105 години подоцна пораката очигледно потпишана од девојчето била пронајдена на канадска плажа. „Шишето може да биде првиот артефакт на Титаник пронајден крај брегот на Северна Америка“, изјави историчарот Максим Гохиер за „Сан“.

Сега научниците го испитуваат мистериозниот документ во обид да докажат дали е оригинален или само добро дизајнирана измама.

Никола Боудри од Универзитетот во Квебек смета дека пораката секако може да се смета за автентична.

“Замислете низа можности, сите се реални и сите се автентични на свој начин. Ова можеше да го напише Матилда на палубата на Титаник или можеше да биде напишано таму од некој во нејзино име”,рече научникот.

Боудри и неговите колеги во моментов се обидуваат да го откријат потеклото и возраста на пронајдените предмети.

„Ознаките на калапите и алатите на шишето и хемискиот состав на стаклото се во согласност со технологиите што се користеле при изработката на овој вид шишиња на почетокот на 20 век. Плутата и парчето хартија наполнети во вратот на шише се датирани со радиојаглерод што одговараат на датумот на писмото. Успеавме да се датира само со пораката, бидејќи методот е деструктивен “, објасни тој.

„Значи, сè уште не сме го фатиле шегобиецот, но тоа сè уште не ја исклучува неодамнешната измама. Стара хартија е лесно да се најде, со откинување на празна страница од стара книга, додека старите шишиња, па дури и тапите не се невообичаени “, објасниле научниците.

Потоа анализирале дали шишето навистина ќе стигнело до плажата во паркот Хопвел Рокс во Њу Бранзвик, каде што е пронајдено.

„Компјутерската симулација покажа дека повеќето пловечки објекти фрлени во Северен Атлантик на 13 април 1912 година, ќе го следат Голфскиот тек до европските брегови“, вели Боудри. „Но, некои од нив може да стигнат и до брегот на САД“, нагласи тој.

Ракописот во писмото само ја продлабочува мистеријата.

Имено, тоа не е во согласност со она што го учеле француските ученици во тоа време, но постела можност некој друг да ја напишал пораката за девојчето. Патем, Матилда патувала со своето семејство на Титаник за да се сретне со нејзиниот татко Франк, кој го напушти Лиевин, Франција во 1910 година и се преселил во Ајова во потрага по подобар живот.

По потонувањето на Титаник, Франк Лефевр се обратил до Комитетот за помош на Црвениот крст, но властите тогаш откриле дека тој бил илегално во САД и тој и децата, кои претходно биле со него во САД, биле депортирани назад во Франција.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави