ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО ИЗГЛЕДА ВО ЖИВО ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА БОЖЈА: Верниците и се молат со овие зборови (ФОТО)

- Advertisement -

ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО ИЗГЛЕДА ВО ЖИВО ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА БОЖЈА: Верниците и се молат со овие зборови (ФОТО)Иконата на Богородица денеска ќе биде изложена во Руската црква на Тасмајдан, а потоа ќе отпатува за Петроварадин

Многумина вчера и од утрово ги забележаа огромните редици на Тасмајдан. Денеска линијата тргнува до улицата Таковска.

Имено, чудотворната икона на Богородица, позната како „Омекнување на злите срца“, пристигна во Србија во организација на фондацијата „Свети Роман“ од Москва.

- Advertisement -

На оваа икона е претставена Пресвета Богородица без Детето Божјо со седум стрели кои го пробиваат нејзиното срце, а се верува дека доколку верниците ја допрат, не заминуваат без милосрдната помош и застапништво на Богородица.

Излагањето на иконата претставува духовен и културен мост меѓу Русија и Србија, обезбедувајќи им на верниците можност за молитва и духовна блискост.

Денеска иконата ќе биде изложена во Руската црква во Ташмајдан, а потоа ќе отпатува за Петроварадин (26.01.) и манастирот Света Меланија Романка во Банатската епархија (28.01.). Потоа, чудотворната икона „Омекнување на злите срца“ ќе го благослови и југот на Србија, особено градот Ниш, каде верниците ќе можат да и се поклонуваат од 30 јануари до 2 февруари во манастирот на преподобниот Рим.

Молете ѝ се со овие зборови:

Тебе, избрана Дева Марија, највозвишената од сите ќерки на земјата, Мајката на Синот Божји, која си ја дал за спасение на светот, со сочувство викаме: погледни ги нашите многубројни тажни животи, потсетете се на тагата и болестите што и самите ги претрпе, затоа што и вие, како и ние, родени на земјата, и сочувствувате со нас според вашата милост, за да ви викаме:

Радувај се, најтажната Богородице, зашто тагата ни ја претвораш во радост!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави