Познато каде телото го крие менталното страдање: Ако сте во депресија, тажни или под стес, најчесто боли овој дел од телото

- Advertisement -

Во овој текст ќе ја претставиме причината за психосоматските нарушувања, која ја откри Лесли Лекрон.

Ситуации што доведуваат до психосоматски болести:

1. Внатрешен конфликт – ова е кога во вас се води „герилска војна“ за важен проблем. Тогаш, телото нема каде да оди, освен да развие психосоматски болести.

- Advertisement -

2. Зборови како команди – „главата ми пука“, „рацете ми се врзани“, „срцето ми плаче“ … Ако овие реченици се чести во вашиот говор, автоматски му давате на телото наредба што да боли.

3. Болеста како привилегија – во желбата да се сврти вниманието кон себе, постарите лица често се разболуваат. И не, ова не е симулација, туку вистинска дијагностицирана болест.

4. Траума од детството – нешто што човекот го „јаде“ цел живот.

5. Идентификација – ако некој близок до вас е болен, веројатно и вие ќе се разболите. Луѓето велат „му се слоши од грижите“.

6. Само-казнување – ако некое лице се обвини себеси за нешто, тогаш болеста се јавува како форма на само-казнување.

Еве 7 класични психосоматски болести што ги идентификувал американскиот психоаналитичар Франц Александар во 1950 година:

1. Хипертензија

2. Пептичен улкус

3. Бронхијална астма

4. Невродерматитис

5. Хипертироидизам

6. Улцеративен колитис

7. Ревматоиден артритис

Оттогаш многу се смени, а списокот на психосоматски болести значително се прошири до денес: паника и нарушувања на спиењето, онкологија, срцев удар, синдром на нервозно дебело црево, сексуални нарушувања, дебелина, анорексија, булимија – овие и многу други нарушувања исто така имаат причина да се сметаат во психосоматски.

Што е потребно за лекување?

Неопходно е не само да се излечи физиолошката причина, туку и да се надмине психолошката. Некои лекари се сигурни дека при лекување на психосоматски болести, помошта од психотерапевт, иако е неопходна, е само помагало.

Сепак, во многу случаи, главната помош лежи во тоа. И на физичко ниво, како превентивна мерка и самопомош, потребно е, пред сè, навремено да се отстранат последиците од стресот, да се спречи хроничен прекумерен стрес; третирајте го вашето тело со масажи, физичка активност и добар одмор, научете да ја контролирате напнатоста и дајте си можност да се опуштите. И што е најважно: ако е невозможно да се промени ситуацијата, променете го вашиот став кон неа!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави