ПОМИНА ЕДНА ДЕЦЕНИЈА: Каде исчезна човекот кој го создаде биткоинот?

- Advertisement -

Тајна спакувана во загатка обвиткана во превез на мистерија. Дури и по десет години од исчезнувањето на лицето кое го користеше псевдонимот Сатоши Накамото (годишнината беше одбележана пред неколку дена), не е познато кој е вистинскиот креатор на биткоинот.

Во април 2011 година, две години по основањето на биткоинот, Сатоши Накамото исчезна од јавната сцена.

Ова значи од форуми на кои се дискутирало за биткоинот и од преписка по е-пошта со соработници кои никогаш физички не го виделе или разговарале на телефон со него, според сведочењето на неговиот најблизок соработник, а подоцна и наследникот Гавин Андресен.

- Advertisement -

Во тој момент, вредноста на еден биткоин достигна три долари и првата криптовалута започна да го привлекува вниманието на пошироката јавност, а не само да ги засегаат вљубените развивачи на идејата за бесплатна валута што не ја контролира ниту една централна банка или држава. Валута која во суштина е дезинфлаторна, бидејќи е програмирано дека може да се „минираат“ максимум 21 милиони биткоини, а веќе се во оптек 18.694.306.

Остатокот треба да биде во оптек во следните 40 години.

Според текстот на Пит Рицо на bitcoinmagazine.com, кој потсети на последните месеци пред и за време на исчезнувањето на Сатоши, еден од мотивите за негово повлекување и откажување од контролата врз кодот можеше да биде покана на ЦИА до неговиот соработник Гевин Андресен на биткоин што тој го прифати.

Набргу потоа, Сатоши исчезна заедно со околу 980.000 биткоини на паричниците за кои се верува дека му припаѓаат.

Тие биткоини денес (за време на пишувањето, еден биткоин чинеше 44.599,44 евра) вредат неверојатни 43,7 милијарди евра. Со толку голема количина биткоин, доколку тие би се појавиле на пазарот, можно е да се создаде голема збунетост на пазарот, што сепак предизвикува непријатност кај инвеститорите.

Во исто време, растечката заедница за биткоин беше сè потешко да ја поднесе неприкосновената улога на Сатоши, кој го имаше последниот збор во секоја промена на кодот, а пораката дека тој е диктатор може да се чита сè почесто. Повеќето работи за Сатоши се шпекулации, па дури и причината за неговото заминување.

Со текот на годините, заедницата се обиде да го открие неговиот идентитет, а изборот беше намален на тројца кандидати.

Во 2014 година, списанието „њузвик“ објави статија во која се тврди дека основач на биткоинот е Доријан Накамото, јапонски инженер кој студирал во Калифорнија. Сепак, тој негираше.

Другиот беше австралискиот научник Крег Рајт, кој дури призна дека е Сатоши, но по истражувањето, медиумите и заедницата дојдоа до недоследности во неговите тврдења, а овој обид за откривање на неговиот идентитет исто така не успеа.

Конечно, писателот Доминик Фризби во својата книга тврди дека Сатоши е инженер по информатика и професор Ник Сабо, докажувајќи го ова со дело што Сабо го објави една година пред создавањето на биткоин во кое ја опишува децентрализираната валута Битголд. И ова остана само шпекулација.

Во времето на заминувањето на Сатоши, пазарната капитализација (вкупна вредност) на сите биткоини беше нешто повеќе од еден милион долари.

Една деценија подоцна, капитализацијата надминува еден трилион долари.

Во тоа време, малку луѓе слушнаа за криптовалути и блокчејн технологија, а денес можете да купите хартии од вредност заснована на биткоин, покрај што има околу 5000 други криптовалути (т.н. алтткоин) со вкупна вредност (вклучително и биткоин) од над две милијарди долари.

Blockchain има различна употреба и интересно е што Србија е меѓу првите пет земји според бројот на развивачи кои се занимаваат со оваа технологија.

Неодамна, првата берза за криптовалути, Coinbase, беше котирана на берзата Насдак, каде што се проценуваше близу 100 милијарди долари, повеќе од која било друга берза во светот.

Со успехот на биткоинот и другите криптовалути, првичниот отпор на владите, централните банки и институционалните инвеститори постепено ослабна.

На пример, гигантскиот и конзервативен ЈП Морган отиде од гледна точка дека измамата со биткоин дошол да им понуди на своите клиенти да купат криптовалути. Сепак, турските власти неодамна ги забранија трансакциите со криптовалути, наводно за да ги заштитат граѓаните од ризик, откако луѓето почнаа масовно да префрлаат заштеди на биткоин (околу 20 милијарди долари) за да го спасат од ослабувачката лира и огромната инфлација.

Сепак, во последната деценија, неколку инвестиции донесоа заработка како криптовалути.

Само од почетокот на годината, вредноста на биткоинот се зголеми за околу 87 проценти, а во претходната година, нејзината вредност се зголеми за 4,5 пати.

Прифаќањето на крипто-валути од страна на традиционалните компании и банки значително придонесе за тоа.

На пример, Тесла Моторс минатата година купи биткоин во вредност од 1,5 милијарди долари.

Сепак, овој вид на средства се карактеризира со големи осцилации, падови и скокови на цените, поради што многумина бараат претпазливост при инвестирање.

Извор: данас.рс

Последни објави

spot_img

Поврзани објави