ПОПАМЕТНИ СТЕ ОД ПОВЕЌЕТО АКО ОДГОВОРИТЕ „ДА“ НА ОВИЕ ПРАШАЊА: Спремете се за вистината за вашата интелигенција!

- Advertisement -

Многумина од нас имаат тенденција да се сметаат себеси за попаметни од другите, додека некои кои се навистина попаметни немаат такво мислење за себе. Ако сакате да знаете дали сте навистина поинтелигентни од другите и да бидете малку пообјективни од сопственото мислење, прочитајте го текстот подолу. Ако одговорите „да“ на тврдењата, дефинитивно сте попаметни од повеќето.

Сакате да поминувате време сами

Иако се смета дека луѓето кои сакаат да поминуваат време во општеството се посреќни, ова не се однесува на луѓе кои се натпросечно интелигентни. Во тој случај, дружењето со луѓето не го зголемува нивното задоволство од животот. Ова се резултатите од истражувањето во кое учествувале млади луѓе на возраст од 18 до 28 години и се покажало дека надпросечните интелигентни луѓе се посреќни колку што се помалку меѓу луѓето.

- Advertisement -

Имено, се верува дека поинтелигентните луѓе се повеќе насочени кон долгорочни цели, а времето поминато со други ги спречува да бидат посветени на своите цели. Тие сакаат да бидат сами, да работат на проекти, да научат нешто ново и едноставно да преземат чекори што ќе ги доведат до целта.

Често мислите дека не сте во право

Сите знаеме луѓе кои имаат своја позиција и ја бранат по секоја цена, а потоа ги убедуваат луѓето околу нив дека се во право. Нивното однесување, сепак, не е показател за интелигенција, напротив. Според научниците, ова е класичен знак на ефектот Данинг-Кругер, односно вака се однесуваат луѓето кои веруваат дека се попаметни и поспособни отколку што се реално.

Од друга страна, навистина интелигентните луѓе се свесни за тоа колку знаат, но исто така се и многу свесни за тоа колку не знаат. И токму затоа тие не тврдат дека се во право по секоја цена, затоа што повеќе ги интересира што е правилно, отколку кој е во право.

Сакате да пцуете

Вообичаено е верувањето дека луѓето кои пцујат имаат на располагање многу слаб вокабулар, но се чини дека тоа не е така затоа што истражувањата покажуваат дека луѓето кои пцујат се всушност поинтелигентни.

Се разбира, ова не значи вулгарно однесување на луѓе кои не знаат како да состават реченица без да употребат пцовка.

Не сакате да станувате рано

Едно интересно истражување покажа дека луѓето се најпродуктивни во четири наутро. Сепак, научниците тврдат дека „ноќните птици“, односно луѓето кои се будни и попродуктивни навечер, честопати се поинтелигентни, имаат подобри работни места и заработуваат повеќе од оние кои сакаат да стануваат рано наутро.

Можете да го одложите уживањето

Истражувањата покажуваат дека постои многу јасна врска помеѓу интелигенцијата и самоконтролата. Во споменатото истражување, учесниците избраа дали веднаш ќе добијат мала, парична награда или ќе почекаат некое време, а потоа ќе добијат поголема награда.

Се покажа дека оние кои се одлучија за нешто подоцна, но поголема награда, имаат подобри резултати на тестовите за интелигенција.

Експертите велат дека тоа е исто така многу логично бидејќи способноста објективно да се размислува за два исходи и да се избере подобрата опција е знак на интелигенција.

Одлагање

Сите ние понекогаш одложуваме кога треба да завршиме нешто и тоа генерално не се смета за добра одлика, но се покажа дека е знак на интелигенција.

Имено, американскиот психолог Адам Грант вели дека одложувањето и одолговлекувањето се клучни за иновациите.

„Кога Стив Џобс ги одложи работите, го помина тоа време обидувајќи се да смисли некои подобри идеи, наместо веднаш да попушти пред најочигледното, најпознатото“, тврди Грант.

Секако, една работа е кога одложувате нешто затоа што едноставно не ве интересира, а она за што зборува психологот е одложување на работите кога мислите дека сè уште не сте ја пронашле најдобрата опција, најдоброто решение.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави