Професор Каменов: Навика која ја имаме сите ги оштетува цревата и предизвикува болести

- Advertisement -

Проф. Д-р Борислав Каменов, имунолог, за Пинк рече дека одредени навики поврзани со храната можат да му наштетат на организмот на долг рок, особено ако ги „прифатиме“ уште од детството.

Замор, слабост, надуеност, па дури и темни кругови околу очите се првите сигнали за многу болести кои ќе „започнат“ од дигестивниот тракт, но потоа ќе предизвикаат последици на други места. Нашиот имунитет исто така ќе биде засегнат.

-Храната не е само добиена енергија, дигестивниот систем обезбедува храна, но и преку него се калибрира имунолошкиот систем. Ако цревата се здрави и нема никакви проблеми, имаме толерантен одговор што не прави многу штета. Не правиме никаква штета ниту кога станува збор за други болести – висок крвен притисок, дијабетес, васкуларни заболувања … Сите тие честопати го даваат најраниот сигнал во дигестивниот тракт – рече тој.

- Advertisement -

Проф. Д-р Каменов исто така рече дека принудувањето на децата да јадат храна што не ја толерираат може да има многу лоши последици.

– Ако некој јаде храна и не ја толерира, на пример млеко или глутен, или некоја трета храна, цревата се оштетени. Токсините се внесуваат во организмот, системот е вклучен и се прави замастен црн дроб, се троши витамин Д и на тој начин се пренасочуваат важни материи за да го бранат организмот. Правиме еден вид одговор што не’ подготвува за жестоки судири, кои ќе ги доживееме подоцна – рече тој.

Професорот Каменов вели дека тоа не е важно само во време на пандемијата, туку е важно и за сите болести кај нашиот народ.

– Не обрнуваме внимание, не гледаме дека нешто ни пречи, дека сме уморни и истоштени, дека имаме гасови или надуеност. Обложениот јазик, темните кругови, сето тоа се знаци од детството – рече тој и рече дека тоа го забележува кај најмладите пациенти:

Забележувам кога ќе донесат дете. Кога ќе ја погледнам мајка му и ќе видам дека изгледа така, не морам ни да прашувам за баба му или за дедо му. Понекогаш е наследно, нетолерантноста на некоја храна. Ние ги принудуваме, па дури и ги казнуваме децата кога тие не сакаат да јадат нешто, и тој аспект е многу занемарен, тука лежи превенцијата на многу, многу болести што се појавуваат подоцна. И многу од нив започнуваат во најраното детство.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави