Работата што многу Македонци во Германија ја работат се почесто се избегнува – познати и причините

- Advertisement -

Дури 32 проценти од луѓето во Германија кои се грижат за стари лица и бол ни размислуваат за промена на работното место, информација според последното истражување.

Причините се претежно високи физички и мен тални оптоварувања, недостаток на препознавање и мала плата.

Ова е драм атичен факт во општеството кое старее, а веќе сега недостасуваат најмалку сто илјади негуватели. Според најц рните проценки, за две години ќе недостасуваат до двесте илјади.

- Advertisement -

„Ние мора да го запреме одливот на луѓе по секоја цена“, рече Гернот Маркс, претседател на Здружението на интензивна медицина. Заминувањето на старателите ќе има „катастрофални последици врз нашата здравствена заштита“.

Во последниве години, недостатокот на работна сила се повеќе се компензира со „увоз“ на медицински сестри од Балканот, Мексико или Филипини.

Повеќе од педесет илјади претежно жени од Западен Балкан работат како негувателки во Германија.

Како што напиша Дојче веле, домовите за стари лица и болниците се толку очај ни во потрагата по работна сила што им плаќаат на посредниците до 15.000 евра за доведување на старател од странство.

Додека не бидат признаени како медицински сестри, доколку не го учат јазикот добро и ги положат испитите – на овие жени во Германија им е дозволено да работат само како негувателки. Почетната плата во просек е околу две илјади евра бруто.

Франц Вагнер, претседател на Германскиот совет за грижа, бара почетните плати да бидат двојно зголемени. „Тоа би бил соодветен приход. Тоа би ја направило професијата негувател конкурент конкурентна “, рече тој за печатот од ној во ПасауерРаботата што многу Македонци во Германија ја работат се почесто се избегнува – познати и причините

Последни објави

spot_img

Поврзани објави