Радмила (57) си дошла од Германија за да појде на свадба: Поради ПОДАРОКОТ ​што го донела, била сериозно УСРАМЕНА

- Advertisement -

Отишла на венчавката на нејзината внука и не очекувала таква реакција.

Кога станува збор за свадби, подароци и пликови со пари, многумина мислат да не се срамат од фигурата што ја оставија настрана. Така Радмила (57) од Германија отиде на свадба во Србија, но не помина најдобро.

Имено, таа издвои дури 200 евра за подарок на нејзината внука, но тоа не беше доволно за да не се чувствува непријатно. Таа ја сподели својата исповед во 2017 година, а ние ја споделуваме нејзината приказна во целост.

- Advertisement -

Кога живеете „преку граница“, сите мислат дека сте полни со пари и само истурате. Така беше во деведесеттите години, бидејќи тогаш во Србија и Босна беше невозможно да се заработат повеќе од неколку марки месечно, грубо, луѓето крпеа, а Западна Европа, колку и да беше скапа, повторно беше на ниво за земји на Балканот. Вие доаѓате овде со она што го оставивте таму, па затоа сте император. Лекувате, купувате подароци и сите се среќни.

И тогаш старееш. Некој се разболува, трошите пари на лекари, врзувате крај со крај. Го изгубив сопругот, мојот син прокоцка скоро сè. Раскинавме како семејство, останав да работам сам во старите денови.

Мојата внука од Крушевац неодамна ме покани на свадба. И реков дека ќе дојдам. И се усрамив, мојот живот.

Зедов 200 евра, немам повеќе. Всушност, имам повеќе, но морам да ставам нешто настрана, што да правам кога ќе се разболам, кој знае што ќе се случи утре, многу се сомневам дека денешните млади роднини ќе истрчаат да ме лекуваат и да ми помогнат.

Венчавката беше прекрасна, но штом го предадов пликот, видов дека заоблени очи. Сите гледаа во мојот некогаш богат братучед од Германија, во мене, сите, се разбира, очекуваа да дојдам во одличен стил. Но, јас не. И јас сакав. Сакав и сакав, но животот сврти сè наопаку.

И тогаш следниот ден разговаравме со младенците за тоа што добија, тие рекоа дека не им е важно, но беше, беше. Неколку пати тие истакнаа дека некои сиромашни роднини од Босна им донеле 500 евра, дека се задолжени, бидејќи долго чекаа да се омажи нивната внука.

И јас исто така.

Бев лута на себе. Немаше да потфрлам ако повеќе ги одделував. Жал ми беше затоа што тие ме сакаат и убаво се однесуваат кон мене. А, од друга страна, морам да оставам нешто да имам за не дај Боже.

Дали ја направив вистинската работа? Не знам. Се надевам дека ќе има подобри времиња, дека сите ќе се лекуваме, сите сме и дека никогаш не размислуваме за содржината на пликот.

Вака имав впечаток дека сум засрамена, не затоа што нема да ме сакаат заради 200 евра, туку затоа што сакам да и дадам повеќе на мојата младост, сакам да им помогнам, сакам парите да не бидат проблем за нив. Останаа само празни желби.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави