Рибар копал во ѓубре и го пронашол најголемото богатство во светот, тука почнува мистеријата …

- Advertisement -

Мајката на Наполеон го испратила кај султанот да го ослободи со него нејзиниот љубовник, но пашата го дал на својата омилена конкубина.

За него, исто така, се вели дека бил во британскиот двор, а на крај го пронашол еден локален рибар во ѓубре. Ова е приказна за „дијамантот“, кој е едно од најголемите и најмистериозните богатства на светот.
„Лажичестиот дијамант“ има 85 карати. Украсен е со 49 дијаманти поставени во два реда. Еден од најпознатите дијаманти во светот. Богатство од ѓубре.

Изложен е во музејот на палатата Топкапи. Нема точни информации за тоа кога е создаден дијамантот. Легендата вели дека еден рибар го пронашол во ѓубре во Истанбул кон крајот на 17 век.
Исто така, рибарот правел лажици, па оттука и името – “Лажичест дијамант”. Според оваа приказна, пронаоѓачот го продал каменот на златар без да ја знае вистинската вредност на дијамантот.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави