Родителите го обожаваат, но за жал ова машко име е со најтажно значење

- Advertisement -

Родителите, особено оние денес, се преокупирани на своето дете да му дадат што е можно поневообичаено и оригинално име, па често допираат до старите, традиционални имиња што ги носат нашите предци.
Ако спаѓате во оваа група на родители на кои им е важна традицијата, треба да знаете дека некои имиња, иако стари, не секогаш го имаат истото значење што им се припишува денес.

Убав пример за тоа такво старо име кое е популарно и денес е Ненад. Се смета за оригинално, чисто српско име. Тоа е широко распространето во нашата земја, но исто така и во Србија, Хрватска, Босна и Црна Гора.Се верува дека потеклото е од негацијата на глаголот „надежен” или „очекуван”. Името најчесто им било давано на децата кои доаѓале на свет „одеднаш“, односно „ненадејно“

Најчесто кога мајките останувале бремени во рана возраст.Иако ова не е нужно негативно толкување, постојат етнолози кои одат чекор подалеку и велат дека името Ненад потекнува од негацијата на глаголот „сака“ и практично значи – несакано дете. Сепак, многумина го оспоруваат ова значење.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави