Секогаш има решение за сѐ: Кога ќе ви биде тешко, следете ги животните лекции на Исус

- Advertisement -

Секогаш има решение за сѐ: Кога ќе ви биде тешко, следете ги животните лекции на Исус.Животот е често непредвидлив, наидуваат секакви искушенија и предизвици кои налик изгледаат дека се премногу тешки за надминување. Сепак, во која и ситуација да се најдете треба да најдете сила да чекорите напред и да се мотивирате, знаејќи дека лошото секогаш поминува, колку и долго да трае, а после тоа вњ очекува вистинската среќа. Само треба да трпеливо да ги поднесете искушенијата.

Исус Христос имал големо животно искуство и многу тешки искушенија, но секогаш знаел како да ги надмине па затоа и неговите учења се извор на големи успеси. Само мал но доста значаен дел од нив се напишани во Библијата, во која истите се опишани преку приказни и параболи. Токму преку оваа Света книга, можете подлабоко да се запознаете со борбата и страдањата на Спасителот, и која е всушност суштината на искушенијата.

Во продолжение прочитајте дел од учењата на Исус, со кои можете да ја надминете секоја препрека во животот.

- Advertisement -

1. Бидете искрени

Според Матеј 5:37, Исус нè учи да бидеме и да останеме чесни во секој период од нашиот живот. Тој не учи дека одговорот треба да биде секогаш или „да“ или „не“, и дека се што е над тоа е зло. Кога во животот ќе го„ допрете дното“, заборавате кои сте навистина. Честопати тргнувате на патување за да најдете одговори, но, токму тогаш ја губите суштината и запаѓате во непријатни и уште полоши ситуации кои имаат сериозни последици. Затоа мора да се држите пред се до чесноста и добрите помисли, особено треба секогаш да сте смирени и добронамерни. Се на се, мора да бидете искрени со сите, особено со самите себе. Исусовото учење ја нагласува важноста, нашите зборови и постапки да бидат во склад едни со други.

2. Сакајте ги сите

Според евангелието на Матеј 22:39, Исус нè учи да покажуваме љубов кон нашите ближни, како и кон нашите непријатели: Ова се споменува и во евангелието по Лука 6:27.

Кога работите не одат онака како што сакаме, стануваме себични до одреден степен но тоа не е исправно. Наместо да ги признаеме нашите грешки, за кои ние сме одговорни, ние ги обвинуваме другите. Ако прашате го прашате било кој христијанин: „ На што не учи Исус?“, веројатно прво би рекла дека Исус не учи да го сакаме бог, сакаме ближните, и да имаме смирение. Љубовта кон другите е многу важна, токму таа енергија Ве одржува позитивни и смирени.

3. Не бидете среброљубиви

Според Матеј 6:24, Исус нѐ учи дека не треба да бидете среброљубиви. Парите се потреба но никако не треба да бидат приоритет. Првенствено, тоа може да ве доведе во неволја. Кога ја толкуваме погрешно вредноста на парите, не успеваме да ја процениме ситуацијата и запаѓаме во непријатни ситуации. Исус не учи дека треба да го сакаме бог и да веруваме во неговата промисла, а не да гледаме само во парите. Вашата опседнатост со пари може само да ве вознемири и ништо повеќе. Секогаш запрашајте се како сте дошле воопшто во во таа ситуација на беспарица, и преземете нешто да не се повтори истото и во иднина. Исус ве учи да бидете свесни за моќта на парите, да ги почитувате заповедите и навремено да ги решавате животните проблеми.

4. Внимавајте што зборувате

Според Матеј 5:22, Исус секогаш ве учи на суптилен начин дека мора да бидете внимателни шо изговарате бидејќи лошото расположение може да ве доведе во уште полоша ситуација ако не користите вистински зборови. Кога работите не се движат во посакуваниот правец, станувате нервозни и го правите најлошото можно сценарио, често кажувате лоши работи само за да го исфрлите гневот. Но тоа е погрешно, Исус сака да бидеме полни со љубов и почит кон другите, не само во нашето однесување туку и во вашиот говор, зашто токму тогаш ќе бидеме вистински среќни. Да се ​​биде оптимист и понизен е нешто што мора да го научите, бидејќи тоа е едно од духовните учења на Исус, кои носат големи благодети.

5. Не дозволувајте да се изгубите себе

Според Матеј 16:26, Исус нè учи и како да не ги загубиме нашите души се со цел да добиеме нешто што навистина многу го сакам. Она што е потребно е секогаш да го чувате вашиот душевен мир. Светото писмо – Библијата, вели дека ништо на светот не е толку достојно како тебе. Луѓето обично имаат тенденција да заборават дека постои Бог, тие итаат кон својата цел без да бидат свесни за последиците. Кога ви е потребна помош или не знаете каква одлука да донесете, помош можете да побарате кај свештеник, преку молитва, читање на Библија… Доколку дозволите духовно да си помогнете тогаш верувајте дека многу лесно ќе успеете да ги надминете сите пречки и искушенија.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави