СЕКОЈ НАС ИМА ДВЕ СРЦА: Едното е во градите, а другото во нозете! Слабите нозе значат краток живот! Еве за што станува збор:

- Advertisement -

Добро е познато дека кардиоваскуларниот систем го вклучува не само срцето, туку и крвта (артерии, капилари, вени) и лимфни садови. Исто така е познато дека крвта се движи во затворен циркулаторен систем во форма на вродени директни струи – големи и мали кругови на циркулацијата на крвта. Малку е познато за постоењето на периферно интераорганско срце, што е мускулите на долните екстремитети.

Класични сквотови: застанете во мала празнина, истегнете ги рацете пред вас, спуштете се во длабок сквот и застанете со издишување, не товар на срцето – туку помош.

„Периферното срце“ го зема артерискиот крвен бран и го враќа назад во срцето, почитувајќи ја потребната брзина и волумен на проток на крв. Природата не измислила други механизми за одржување на нормалниот проток на крв. Значи слабите нозе значат слабо срце!

- Advertisement -

Моја препорака е обично два вида на чучњеви: со раширени раце и без ослободување и со потпор (се држите до решетките или столот или масата).

Јас лично правам сквотови со поддршка затоа што ослободувам притисок од ‘рбетот и ги вежбам само нозете. „Оставив„ периферното срце “добро да тренира“, вели д-р Бубновски.

Д-р Бубновски ве советува да правите сквотови во вода, затоа што така ќе го намалите притисокот врз зглобовите и колковите, и повторно ќе ги обучите нозете.

“Мојот совет е да правите серија од 10 чучњеви три пати на ден. Значи 10 сквотови наутро, 10 сквотови напладне и 10 сквотови навечер. Ако не чувствувате воспаление на мускулите, зголемете ги низите чучњеви. Дон не брзајте. Не бидете фанатик. Само земете го тоа лесно и постепено зголемувајте го бројот на чучњеви. Може да направите до 50 сквотови на ден со правење пет сета од по 10 сквотови.

Кога „влегувате во трик“ и сквотовите стануваат лесни како вежба, направете ги сите одеднаш во една минута помеѓу сетови. Кога ќе завршите со чучњеви, добро истегнете ги нозете за да не чувствувате болка поради вежбање утре.

Потоа туширајте ги стапалата со ладна вода или ако можете да ги чувате во ладна вода од 10 до 15 минути. Потоа исушете ги нозете со груба крпа и подмачкајте со масло или крем.

Ова е единствениот начин да се обезбеди здравје на срцето “, убеден е д-р Бубновски.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави