Се крсти за да ја исполни желбата на мајка си: Ѓорѓе Давид објасни зошто има две имиња – Зад се се крие тажна симболика

- Advertisement -

Во последните неколку дена рокерот Ѓорѓе Давид се најде во фокусот на медиумите поради сообраќајна несреќа во која загина едно лице. Несреќата се случила кога рокерот се враќал од Македонија во Србија, а поради фаталниот исход се уште е под стрес и неодамна се вратил во Србија.

Сепак, речиси никој не знае зошто рокерот покрај вистинското име Ѓорѓе го носи и името Дејвид. За тоа зборуваше само еднаш, а се има силна симболика и поврзаност со семејството.

„Мајка ми имаше брат Давид, таа е родена во 1941 година. Тој нејзин брат буквално замрзна до смрт на нежни 14 години во тие битки во Босна, Неретва… Мајка ми цел живот сакаше да се викам Давид, но татко ми не дозволи, ме именуваше по неговото покојниот татко. И тогаш едно утро во текот на деведесеттите, мајка ми се разбуди и ми кажа дека сонувала прекрасен сон и ме замоли да се крстам и дека моето крстено име е Давид. Никогаш не ја прашав за нејзините желби“, рече Ѓорѓе и додаде:

- Advertisement -

Се крстив на 8 март 1993 година, со намера тоа да биде на денот на жената и со тоа и се заблагодарив на мајка ми за се што направи за мене. „Се крстив во црквата во Земунскиот парк, ме крсти таткото Филарет, а кум ми беше Растко Јанковиќ, кој глумеше кај професорот Бајчетиќ, со кого студирав глума“, откри тогаш рокерот.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави