СИТЕ МАКЕДОНЦИ МОРА ДА ГО ПОСЕТЕТЕ ОВОЈ МАНАСТИР! Луѓе по престојот овде се сведоци на големо чудо и духовно исцелување!

- Advertisement -

СИТЕ МАКЕДОНЦИ МОРА ДА ГО ПОСЕТЕТЕ ОВОЈ МАНАСТИР! Луѓе по престојот овде се сведоци на големо чудо и духовно исцелување!Еден од најубавите и најдобро зачуваните македонски манастири, на брегот на Охридското Езеро. Манастирот Свети Наум е познат по легендата во која многумина веруваа дека кога ќе ја потпрете главата на ова место се слуша чукање на срцето.

Свети Наум го изградил првобитниот манастир во 900 година. Бил ученик на основоположниците на словенската писменост Кирил и Методиј, а кон крајот на IX век се населил покрај брегот на Охридското Езеро. Благодарение на свети Климент, современик и пријател на свети Наум, во 886 година била отворена Охридската книжевна школа, позната како првиот словенечки универзитет, каде што се школувале над 3.500 студенти.

Црквата изградена од Свети Наум е посветена на светите архангели Гаврил и Михаил. Оригиналната основа на кравата била во форма на трилисна детелина и сведочела за вообичаениот начин на градба. Во времето на турските освојувања, оваа црква била целосно уништена, за што сведочи промената на архитектурата. Истражувањата и ископувањата извршени овде во 20 век покажаа дека имало четири градежни фази во кои нешто се менувало на црквата.

- Advertisement -

Во црквата може да се види добро сочувана, богата, сликана декорација која датира од почетокот на 19 век, во 1806 година, бидејќи оригиналниот живопис не е зачуван. Зограф Трпо и неговите помошници ги сликале ѕидовите на црквата. Во 910 година во црквата бил погребан и Свети Наум. Неговиот гроб се наоѓа во погребната капела, просторија во јужниот дел на зградата.

Вреден уметнички споменик е и иконостасот завршен во 1711 година. Изработен е од резбано дрво кое исто така е позлатено. Од истата година се и иконите на иконостасот, а интересен детал е гулабот на Светиот Дух кој се наоѓа на највисоката точка на иконостасот. Ова дело е дело на јеромонахот Константин, чие име е испишано во аголот на устоличената икона на Исус Христос.

Според Андреа Кереш, која сподели видео на Инстаграм по посетата на манастирот, постоела легенда дека кога се потпираш на гробот на Свети Наум, се слуша чукањето на срцето, што и самата го потврдила.

– Кога стигнавме во манастирот, сите зборуваа за тоа. Природата на манастирот овде е волшебна, како и Охридското езеро кое е до него. Меѓутоа, на луѓето најмногу им импресионира чудото на отчукувањата на срцето. Некои ме предупредија дека наводно таму се слуша вода и дека не се слуша отчукување на срцето, а јас ништо не сум слушнал. Сепак, по некое време го видов задоволството на некои луѓе кои слушнаа. Решив да се вратам, застанав во редот и пак стигнав пред гробот. Овој пат јасно го слушав чукањето на срцето. Слушнав две јасни отчукувања на срцето, толку јасно што не можат да се споредат со вода или каков било друг звук – изјави Андреа.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави