Сите сме во заблуда кога станува збор за кафето и млекото – д-р Перишиќ откри која е најголемата грешка која сите ја правиме

- Advertisement -

Кравјото млеко со бело брашно, бел шеќер, се повеќе добива етикета дека е лошо по здравјето на човекот.

Сепак, различни истражувања се повеќе покажуваат дека токму млечните производи со лактоза се „виновник“ за стомачни тегоби.

„Негде во околу 15 до 17 отсто од Србите не поднесуваат лактоза, тоа е голем процент. Грците да речеме не поднесуваат лактоза повеќе,, фетата е кисела и многу вриена, за да нема многу лактоза. Фета можат, но други бели сирења не јадат. Ако не поднесуваме лактоза, ако нивото на ензими лактоза е ниско, меѓу 8 до 12 часот се јавуваат болки, подригнување, пролив. Ако тоа го нема, ние сме толерантни на лактоза“, вели д-р Војислав Першиќ, гастроентеролог за ТВ Прва.

- Advertisement -

Постои и теориј дека млекото воопшто не им е потребно на возрасните.

„Јас прашав професор од Шефилд дали млекото воопшто ни е потребно кога ќе пораснеме? Знаете што ми рече? Тоа е евтино и сегде го има, јадете месо и маснотии и ќе бидете здрави. Млекото не ви треба. Млекото е капитално до 12 месец од животот, а после тоа не. Евтино е и има калциум. Тоа е филозофијата на млекото“, објасни д-р Перишиќ.

Исто така велат дека не е добро да се меша кафе со млеко, затоа што тоа му паѓа тешко на желудникот.

„Не се сложувам, поддржувам мешање, тоа е само кондиционирање на вкусот на кафето. Јас пијам инстант кафе со млеко, имам 75 години, не ми фали ништо. Значи, кафето и млекото можат заедно“, вели д-р Перишиќ и објаснува кое млеко е најдобро.

„Единствено магарешкото, кое е и најскапо, не прави проблеми, но тоа има силен мирис. Вистинска мака е тоа да се испие дури и кога сте возрасни, замислите да натерата пак дете тоа да го испие“, рекол докторот.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави