Стефан не јаде цел ден да има доволно храна за неговата мајка и брат: Секогаш со солзи во очите ја пречекуват храната

- Advertisement -

Тричленото семејство Николиќ живее во темница веќе 3 години, без шпорет, фрижидер и машина за перење, браќата работат за да имаат од што да преживеат.

Самохраната мајка Милка Николиќ, со своите два сина, Никола и Стефан, живее без електрична енергија во зградата на Центарот за социјална работа во Блаце, во темница, веќе три години. Како во филм.

Милка е болна, има проблеми со срцето, затоа не работи, а ова тричлено семејство живее во целосна сиромаштија – од само 14.000 социјална помош. Најстариот син Стефан има 22 години, оди на работа кога некој ќе му се јави. Зборува тешко, повлечен е и срамежлив. Тој работи за 600 динари на ден, цел ден, буквално . Тој ја напушта куќата околу 7 часот наутро, се враќа кога ќе се стемни, во осум и пол часот навечер.

- Advertisement -

За да внесе што повеќе пари во куќата, овој скромен млад човек не јаде цел ден. Затоа што, како што рече, тогаш какви пари ќе останеше да им донесе на својата мајка и брат?

Семејството Николиќ буквално нема ништо. Кога ги посетив, тие немаа што да јадат. Долгот за електрична енергија, што го сторила бабата која порано живеела таму, изнесува скоро 90.000 динари. Тие не се во можност да го исплатат, воопшто. За нив тоа е именка на мислата. Стефан работи цел ден, и кога разговарав со него, тој беше болен.

Ми рече дека нешто го прободува во стомакот. „Зошто не си купил плескавица додека работеше, Стефан?“, Го прашав и тој ми рече: „Па што ќе ми останеше?“ – сторија за Телеграф.рс, хуманитарец од Куршумлија, Дејан Марковиќ (Милошевиќ).

Последни објави

spot_img

Поврзани објави