ЦЕЛ ЖИВОТ ПОГРЕШНО МЕРИМЕ ТЕМПЕРАТУРА: Доктор откри – само еден начин ја дава точната вредност!

- Advertisement -

Сè во што верувавте досега паѓа во вода …

Без разлика дали користиме дигитален или „старски“ со жива, сите ја мериме температурата на ист начин. Го ставаме горниот дел од попломерот под пазувите, ги ставаме рацете покрај телото и чекаме пет минути да видиме што ќе покаже уредот. Дигиталните мерачи на температура имаат аларм кој „сигнализира“ секогаш кога температурата се зголемува за одреден степен. Ако не се огласи за минута или две, тоа значи дека го извршил мерењето. Звучи поедноставно, но вистината е дека секој многу повеќе го сака и верува во „старомодниот“ топломер.

Но, дали е точна процедурата за мерење што ни ја пренеле нашите мајки? Според рускиот лекар Евгениј Комаровски, цело време грешиме! Тој смета дека треба да се издвојат десет минути за целиот процес.

- Advertisement -

„Всушност, потребни се пет минути за температурата под пазувите да се искачи до точната вредност, а потоа околу пет минути топломерот да ја„ вчита “, рече Комаровски.

Тој исто така нагласи дека температурата под пазувите директно зависи од тоа колку раката е близу до телото.

Затоа, пред сè, многу е важно пазувите да се исушат (избришете доколку е потребно) и залепете ја раката на вашето тело и останете во таа положба пет минути. Дури после ова време се поставува топломерот и се мери температурата на дополнителни пет минути.

Строго е забрането прекинување на мерењето и извлекување на термометарот за да се „провери состојбата“, истакна докторот, истакнувајќи дека е многу важно да се пие многу течности во оваа состојба, и дека е најдобро да се облекува добро и да остане во поладна соба.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави