Што се прави со свеќата по слава – овој обичај е многу важен

- Advertisement -

Доаѓаат многу слави, а најголемата од сите е Свети Никола која ја чествуваме на 19 декември, а е најчеста македонска слава.

Како таткото ја пренесува славата на совите синови? Доколку синовите живеат со таткото во една куќа, тогаш сите заедо ќе ја слават славата. Меѓутоа, кога некој од синовите основа свое смејство, ќе се ожени или повеќе не живее со таткото, тој веднаш треба да почне во својот нов дом да ја слави домашната слава.

Неколку дена пред славата во домот во кој се слави, започнуваат подготовките, за славата да биде посвечена и подостојно да се дочека. Куќата се подготвува, се чисти и средува. Домашните, поготово на децата им се купува нешто ново кое ќе го носат на денот на славата. Во куќата владее свеќена атмосфера и ведро и духовно расположение и радост.

- Advertisement -

Пред славата попот доаѓа во вашиот дом и осветува вода. За време на обредот пожелно е да присуствуваат сите домашни па поради тоа доаѓа службеник од црквата за да ви го најави доаѓањето на попот.

Што се прави со свеќата по славата? Откако ќе заврши домашната слава свеќата се чува преку целата година за здравје, среќа и берикет во домот.
Извор:skopje24.com

Последни објави

Исчистете го организмот со оваа лековита смеса од кефир и брашно од хељда

Чистењето на организмот треба да го спроведувате најмалку еднаш во шест месеци, односно два пати годишно, бидејќи наталожените токсини можат да доведат до различни...

Ленот и водата прават чудо за 12 дена: Кога ќе дознаете што се може, ќе го користите секој ден

Ленот и водата прават чудо за 12 дена: Кога ќе дознаете што се може, ќе го користите секој ден Мешавината од лен и вода помага...

Ослободете Го Вашето Тело Од Собраните Токсини, Исфрлете Го Песокот И Камењата Од Бубрезите

За подготовка на овој напиток ви се потребни само 2 состојки. Истражувањето покажало дека секоја 20-та личност пати од камен во бубрегот. Кога поминува низ...

Што се случува ако пиеме вода со јачмен секој ден?

Неговиот дневен внес ќе помогне да се одржи балансот на водата и да го засити организмот со витамини. Сите сме свесни дека треба да пиеме...

Вашиот јазик може да ви укаже дека страдате од подмолно заболување

Еден од најсигурните и антички методи за дијагностицирање на разни болести беше јазикот - неговата боја и чувствителност на различна храна и пијалоци. Тоа...

Поврзани објави

error: Content is protected !!