Што се случува со нашето ЗДРАВЈЕ ако јадеме по едно ЈАБОЛКО секој ден? Нема да ви биде СЕЕДНО кога ќе го прочитате ова!

- Advertisement -

Што се случува со нашето ЗДРАВЈЕ ако јадеме по едно ЈАБОЛКО секој ден? Нема да ви биде СЕЕДНО кога ќе го прочитате ова!Изреката „Едно јаболко на ден го држи лекарот надвор“ не е мит

Критичките прегледи во Food Science and Nutrition известуваат дека јаболката се клучни за одржување на кардиоваскуларното здравје. Тие ги штитат крвните садови и го намалуваат крвниот притисок. Американското здружение за срце (АХА) наведува дека флавоноидот кверцетин, кој исто така се наоѓа во јаболката, е антихипертензивен.

Бидејќи јаболката содржи многу јаглехидрати, тие можат да обезбедат доза на енергија пред или после вежбање. Може да доживеете и зголемување на расположението бидејќи тие помагаат да се ослободи серотонин, вели експертот за исхрана, д-р Џош Акс.

- Advertisement -

Сепак, тој вели дека ако јадете премногу јаболка, може да забележите промени во шеќерот во крвта, што може да ве натера да копнеете повеќе за шеќер.

„За луѓето со лошо метаболичко здравје или дијабетес, премногу шеќер од овошјето може да ја влоши чувствителноста на инсулин или да ја попречи ефикасноста на лековите за дијабетес“, вели д-р Акс.

Според анализата на Алијансата за храна и земјоделство (АФФ), жените би можеле да изедат до 850 јаболка пред тие пестициди да имаат штетно влијание врз нивното тело. Сепак, секогаш е добро да знаете што има во она што го консумирате.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави