Што ќе се случи со вашето тело ако јадете по неколку суви кајсии секој ден?

- Advertisement -

Што ќе се случи со вашето тело ако јадете по неколку суви кајсии секој ден?

Сувото овошје може да се јаде самостојно или да се додаде во житарици, урда, десерти, печива. Што ќе се случи со вашето тело ако јадете 50 гр суви кајсии секој ден? Сувите кајсии имаат многу корисни својства, и за возрасни и за деца, пишува изданието Healthline. Експертите препорачуваат нивно вклучување во терапевтската исхрана за разни болести, по тешки инфекции и хируршки интервенции.

Големото количество на витамини и минерали во овие сушени плодови успешно се користи за да се надомести сезонскиот недостаток и да се спречат вирусни инфекции. Во текот на целата година можете да уживате во ова вкусно и лековито овошје без никаков ризик за вашето здравје. Доволно е да се консумираат само 50 g секој ден. Супстанциите што ги сочинуваат сувите кајсии ги прошируваат и ги чистат крвните садови. Магнезиумот содржан во нив ги ублажува грчевите на ѕидовите на крвните садови. Така се подобрува состојбата на целиот организам – добрата циркулација на крвта прави чуда.

- Advertisement -

Подобрена е и состојбата на бубрезите и срцето, како и исхраната на мозокот. Ова е исто така предуслов за подобрување на меморијата. Актерите, студентите, секој кој работи со голем обем на информации треба да јаде најмалку 50 грама суви кајсии секој ден. Поради високата содржина на магнезиум во неговиот состав, ова суво овошје може да ги замени скапите препарати кои често им се препишуваат на трудниците. Сувите кајсии немаат ништо полошо од лековите во однос на надминување на стресот и зголемување на нивото на хемоглобин во крвта.

Важно: Статијата не заменува урамнотежена исхрана и консултација со специјалист!

Последни објави

spot_img

Поврзани објави