Ја користиме, но никој не забележал: На банкнотата од 100 денари нешто е чудно кај реката Вардар

- Advertisement -

Она што побуди внимание кај архитектот Иван Стојковски од скопско Маџир Маало е гравурата во негатив на Скопје од 17 век, што се наоѓа на задната страна на стоденарката.

На банкнотата од сто денари Вардар тече угоре.

Тој тврди дека е оригиналната што ја изработил Јакобус Харивејн – Антверпен, но е поставена во негатив.

- Advertisement -

-Сметам дека грешката е направена сосема случајно при лиењето на гравурата што може да се случи и денеска и покрај развиената технологија. Најверојатно тогаш таа грешка не била многу битна.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави