Ја нарекуваат „пролетна инфузија“: Ова е најмоќното растение кое можеби го имате во близина – го чисти црниот дроб, кожата, го исфрла вишокот сол од телото…

- Advertisement -

Ја нарекуваат „пролетна инфузија“: Ова е најмоќното растение кое можеби го имате во близина – го чисти црниот дроб, кожата, го исфрла вишокот сол од телото…Многу од луѓето во близина на своето живеалиште имаат бреза, а не знаат колку тоа дрво може да се искористи за пролетна детоксикација.Ова дрво содржи вода, популарна под името брезова вода, а може да ја пронајдете речиси во секоја продавница за здрава храна.

Ова стебло е полно со вода која е лековита и може да се користи за детоксикација, чистење на црниот дроб или бубрезите.

Се пие по неколку пати во денот во помала количина.

- Advertisement -

За што е добра оваа вода:
Го чисти организмот од отпадни материи.

Го елиминира вишокот сол, фосфати, киселини, амонијак, како и одредени лекови.

Помага во работата на црниот дроб, ги елиминира материите како алкохол, пестициди, заситени масти и го олеснува работењето на органот.

Придонесува во подобар изглед на кожата. Со водата може да се мачкате и однадвор, искуствата на оние кои ја користеле е дека на тој начин може да се подобри еластичноста на кожата. Таа има и антифламаторно својство, па делува добро на кожните проблеми како што се акни и егзема.

Ги ублажува проблемите со зглобовите. Освен тоа што помага во исфрлање на вишокот киселина, таа спречува и таложење на нејзините кристали во зглобовите и околу нив, па така ги ублажува воспаленијата и тегобите поврзани со зглобовите.

Придонесува во здравјето на забите. Таа содржи ксилитол, а тоа е природен шеќер којшто неутрализира одреден тип бактерии кои предизвикуваат расипување на забите.

Доколку имате бреза во дворот, може сами да ја искористите нејзината вода, но треба да внимавате да не го уништите дрвото.

Потребно е да направите дупка со големина од 5 сантиметри во стеблото, во отворот да поставите мало црево кое ќе го ставите во шише и ќе почекате водата да истече.

Брезата според народното верување треба да се прегрнува затоа што така ослободува и од негативна енергија.

Погледнете го видеото:

 

Последни објави

spot_img

Поврзани објави