Јeлена и Стојанка се столбот на семејството Четири жени и две деца – на ова семејство не му е потребна машка рака за да обработи 10 хектари земја и да заработи добро

- Advertisement -

Поради поголемата економска исплатливост во земјоделството во последниве години, се поголем број на млади производители наместо земјоделство се свртуваат кон производство на зеленчук, па наместо да бараат работа надвор од нашите граници, тие остануваат на семејните фарми.

Јeлена и Стојанка се столбот на семејството Четири жени и две деца – на ова семејство не му е потребна машка рака за да обработи 10 хектари земја и да заработи добро.

Семејниот имот Ожеговиќ во Српска Црња е дом на специфично семејство, четири дами и две деца. Тие обработуваат околу десет хектари земја, од кои 80 проценти се на обработливо земјиште, а останатите 20 проценти се во производство на зеленчук.

- Advertisement -

Од година во година ги зголемуваат областите во производството на зеленчук, бидејќи како што посочуваат заради подобра заработка, ги поделија сите работни места. Марија е задолжена за производство.

„Одлучивме да се занимаваме со производство на зеленчук, во моментов тука имаме јагоди, од кои започнавме да правиме повеќе ракија отколку што го продаваме готовиот производ“, посочува Марија Ожеговиќ од Српска Црна.

И што е особено интересно, најмладата Зорица се погрижи за финансии.

„Многу е тешко, но ние се обидуваме да решиме сè на најдобар можен начин за да ни остане нешто за живот и да имаме, како што можете да видите, стаклена градина, за да имаме што да подобриме“, вели Зорица Ожеговиќ .

Останаа во Српска Црња затоа што го сакаат селото. „Ние би сакале млади луѓе кои заминуваат да се вратат, токму затоа што имаат што да прават и можат да напредуваат, само ако сакаат“, смета Зорица.

Нивната мајка Стојанка има посебни одговорности. “Јас сум среќна мајка затоа што моите деца останаа тука, тие не заминаа во странство да работат, да ме натераат да ги посакам моите внуци, но да бидат тука заедно, да работиме заедно. Јас сум повеќе дома, правам се што е потребно дома и исто така им помагам со овие јагоди “, посочува Стојанка Ожеговиќ.

Не ја најдовме нивната баба на имотот, која во тоа време продаваше јагоди на пазарот, и две деца кои се на училиште, и, како што тврдат овие дами, ова е најдобар пример дека нема машки и женски работи во земјоделството.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави