ЉУБОВТА НЕМА ЦЕНА: Од Лесковац до Москва поради поправка на Лада (видео)

- Advertisement -

Радомир Станковиќ (76), пензиониран професор по текстил од Лесковац, менувал автомобили од рана возраст, но кога ја купил Лада Шигулин пред 43 години, тој се в влубил во неа и до денес не е одделен од нејзините четири тркала. Кога честопати почнуваше да се расипува, а поправките не ги даваа посакуваните резултати, тој реши да замине во Москва и да замени сè што можеше, па се врати од таму со скоро нов автомобил.

Тој помина 10 дена на патот. Тоа беше пред 15 години и сè уште се прераскажува.

„Уморен сум од постојаните поправки во Лесковац и еден ден решавам да одам во Москва. „Немав идеја што ќе ми се случи на патот, бидејќи тоа беше моето прво патување во Русија“, рече тој за JuGmedia.

- Advertisement -

Тој тајно се подготвуваше за патувањето и скришно правеше сендвичи. Тој ја искористи својата стара Лада да помине низ Романија и Молдавија, каде застана од познаници и пристигна во Москва со нивната ќерка.

„Баравме државна служба. Руските мајстори не можеа да поверуваат дека дури и отидов од Србија во Москва да поправам автомобили. Тие ми рекоа дека ќе биде како ново за само четири часа. И така беше. За тоа време ручавме во ресторан. Кога се вративме пред мене ја видов мојата Лада, нова. Сè што беше на него беше заменето, од моторот, преку гуми, лежишта, патос, радијатори и беше обоено со боја што сè уште не отстапи. Не можев да ја погледнам “.

Платил само 230 долари, што, смета тој, во Лесковац би чинело 1000 евра.

„Сакав нови, оригинални руски делови. За сите потрошени пари, можев да купам добра користена Лада тука, но не сакав да се разделам од оваа. Љубовта нема цена “, вели тој додека полека шеташе низ автомобилот паркиран во дворот на неговата куќа во тесната улица Сретена Николиќ во населбата Анжики.

Ниту еден од членовите на неговото семејство не знаеше дека тој е во Москва затоа што тој предавал во неколку училишта на југот на Србија во тие години, па неколку дена бил надвор од дома.

„Кога се вратив и им кажав на моето семејство и пријателите каде сум, тие ми рекоа дека сум луд.

Иако дури и денес, вели тој, неговата Лада може да повлече товар од 5.000 килограми, тој никогаш повеќе не вози во него повеќе од три.

„Таа и јас ќе се дружиме до мојот судски ден“, вели тој, опкружен со своето големо семејство, кое повторно ја слуша приказната за неговото легендарно патување во Москва.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави