3 ЗНАЦИ ДЕКА РАЗВОДОТ Е БЛИЗУ: Руски психолог тврди – АКО ВАШИОТ ПАРТНЕР ГО ПРАВИ ОВА, ГОТОВО Е!

- Advertisement -

3 ЗНАЦИ ДЕКА РАЗВОДОТ Е БЛИЗУ: Руски психолог тврди – АКО ВАШИОТ ПАРТНЕР ГО ПРАВИ ОВА, ГОТОВО Е!Кои 3 знаци укажуваат на развод според рускиот психолог Михаил Лабковски – манипулациите и токсичните врски не се дел од љубовта!

„Ако човек стане замена на целиот свет за друг, тоа укажува на едно – првиот нема свој свет“, вели еден од најпознатите руски психолози Михаил Лабковски. Бидејќи Лабковски често се занимава со човечката душа, како и со меѓучовечките односи, особено со партнерските односи, тој издвои 3 знаци кои укажуваат дека доаѓа развод. Исто така, тој истакнува дека под следните околности разводот е подобар избор отколку да останете во врска во која се чувствувате лошо. Тој истакнува дека е важно да се препознае и да се надмине стравот од осаменост за да се носат порационални одлуки во љубовните врски.

Според психологот Михаил Лабковски, кои 3 знаци укажуваат на развод:

- Advertisement -

1. Постојано критикување – Доколку партнерот постојано критикува, ви ги истакнува недостатоците, слабостите и лошите особини и тоа зачести, постои ризик да ви се разниша самодовербата. Ова се најчестите директни забелешки: „Ти си лош готвач“; „Не се грижиш доволно за себе“; „Не можете да направите ништо добро“… Партнерите кои постојано и неосновано критикуваат всушност се обидуваат да се издигнат во однос на другиот, и да ја намалат нивната вредност. Останувањето во таква врска лошо влијае на менталното здравје, а личноста која е постојано критикувана ризикува да се повлече во себе, да биде песимист и незадоволен, да се сомнева во себе…

2. Префрлање на вината – Ова е алатка што ја користат многу манипулатори. Во секоја ситуација сакаат да ја префрлат вината на вас, како за нивните постапки, така и за ситуации кои не се случиле. Освен што најчесто се користат кога самите прават грешка. Типични примери:

„Не сум разговарал со тебе овие денови затоа што ти…“
„Спијам сам затоа што ти…“
„Сам ги однесов децата на училиште затоа што ти…“

Кога постојано ги добивате овие обвинувања, доаѓа до точка кога навистина почнувате да се обвинувате себеси и да се чувствувате лошо.

3. Манипулација и уцена – Најосновен пример за манипулатор е личност која ја користи фразата: „Ако ме оставиш, ќе…“. Манипулаторот првично девалвира, ја префрла вината, а кога ќе се сведе на остварен факт, се заканува и уценува. Ако се чувствувате загрозени или исплашени на кој било начин, мора да го пријавите насилството.

Разводот од токсична личност често може да биде тежок, полн со негативни емоции и болен. Доколку поминувате низ процес на развод, потребна ви е поддршка од блиски луѓе, но и консултација со психолог или психотерапевт кој може да ви помогне да се справите со емоциите во оваа ситуација.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави