5 знаци дека вашиот дом е набележан од крадци

- Advertisement -

Секоја година се случуваат се повеќе грабежи на приватни имоти. Ова е причината за зголемениот број на домакинства со инсталирани безбедносни камери и систем, еден од начините да се заштитат од грабеж.

Сепак и највнимателните и претпазливи луѓе може да не разберат кога се набележани од крадци кои го чекаат вистинскиот момент да извршат кражба. Еве неколку знаци на кои треба да обратите внимание ако ги забележите да се случуваат околу вас:

Ако ви изчезнува вашиот отпад: Една од првите чекори кога ќе ве бележат крадците е да го пребараат вашиот отпад, со цел да добијат повеќе информации за вас и вашата финаниска состојба. Сите знаеме дека многу често изфрламе документи во ѓубре кога веќе немаме корист од нив.
2. Изчезнување на вашето куче: Ако имате куче кое го пази вашиот дом тоа е голема пречка за крадците. Затоа тие може да се обидат да се предпазат од него, денови пред да го направат грабежот. Се разбира, ако вашето куче го нема, тоа незначи дека сигурно ќе бидете ограбени, но сепак нетреба да ја изклучите и таа варијанта.

- Advertisement -

3. Празен резервоар: За да не дозволат сопствениците да се вратат дома по-рано, крадците може да го изпразнат резервоарот на вашето возило додека сте надвор, например на работа. Ако сте го наполните вашиот резеровар пред 2 дена и одеднаш немате гориво во автомобило бидете предпазливи.

4. Скршен прозорец: Некои крадци можат да скршат прозорец од вашиот дом или автомобил за да ја видат реакцијата, најпрво на вашиот алармен систем и потоа на вашите соседи. Ако не се вклучи алармот или пак не биде забележано од вашите соседи, тоа значи дека многу полесно ќе влеза и излезат без никој да ги забележи.

5. Рекламни флаери: Крадците многу често ги избираат домовите за крадење во зависност од тоа дали рекламните флаери се натрпуваат пред вашата врата или поштенско сандаче. Тоа би значело дека сопствениците не се дома веќе одреден период и теренот е слободен за нив.

Последни објави

spot_img

Поврзани објави